ADDING CHARACTER and FUNCTION

photography by SARAH BOONE

Our home is best described as a 1990s-era vinyl box, and while it’s located in a fantastic neighborhood and contains ample square footage for our family, it wasn’t exactly bursting with charm. Our renovation sought to add both character and function. We removed a wall that separated the kitchen from the dining room and replaced the front door with a glass-paned option, which improved traffic flow and added natural light. We actually eat meals at the dining room table (a lovingly refinished Facebook Marketplace find) now! The kitchen was completely reconfigured, replacing the original soffits and honey-oak cabinets with white Shaker-style cabinetry which goes to the ceiling. We selected marble countertops with gray and green veining and a bold green backsplash, which is my favorite detail of all. Previously, the kitchen felt closed off from the rest of the house, which didn’t work well for our family, and the adjacent sunroom felt like an afterthought. Now, the rooms feel cohesive and all of the space actually gets used. Last but certainly not least is the flooring: previously, we had seven different types of flooring in the downstairs alone, so perhaps the most dramatic change of all is the new finished-in-place red oak hardwood throughout. We couldn’t be happier with the end result and look forward to enjoying our refreshed home for many years to come!

Danny was a true partner in this project who went above and beyond to make the final result the very best and most beautiful outcome possible. He and his team were creative, detailed, and perhaps most important, honest and trustworthy. We can’t thank Danny and his team enough for their stellar work, excellent follow-through and general awesomeness.

—Sarah Boone, homeowner

. . .

It was really great to work with Sarah on this downstairs transformation. She had a cohesive vision, both stylistically and spatially.

We started by adding a slider off her sunroom and replacing the front door. Next, to make space for a large mudroom/laundry area complete with cabinetry and full-size wash sink, we opened the existing mudroom entry by removing the walls that led to a small laundry room. The addition of a custom enclosure and wood countertop around the machines gave Sarah plenty of needed folding space. We used the same countertop build and stain for the mudroom seating and added hooks to help her children keep their things tidy.

Next was the large-scale kitchen and bath project, which included all-new flooring, lighting, stair rails and cabinets. As focal points, Sarah chose a large island to seat the entire family and a decorative hood cabinet above the range. These features offered nice views from all entry points to the kitchen. All of this, combined with tile chosen to add color to a crisp white kitchen, really made it work.

Sarah and Scott were a pleasure to work with and were around for the months that we were working in their space. Their vision, color/material choices and willingness to do things on their own to save money—Sarah and Scott did all of the wallpapering and painting—allowed us to have a successful outcome worth celebrating.

—Danny Fisher, owner Fisher Custom Carpentry

. . .

fishercustomcarpentry.com

Print Friendly, PDF & Email
Previous StoryNext Story